Το μινωικό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού, σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αι. μ.Χ. Είναι χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας, με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο εσωτερικό της Κρήτης. Κατά την παράδοση, υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα. Συναρπαστικοί μύθοι του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ικαρο συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσού.

 

Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Κρήτη, ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε είναι το αρχαίο παλάτι της Κνωσού. Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος προσφέρει μια μοναδική ματιά στον μινωικό πολιτισμό που άκμασε στο νησί πριν από περισσότερα από 4000 χρόνια.

1. Εισαγωγή στην Κνωσό

Η Κνωσός είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται νότια της σύγχρονης πόλης του Ηρακλείου στο νησί της Κρήτης. Ήταν το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού, που κυριάρχησε στο Αιγαίο από το 2600 έως το 1100 π.Χ. Η Κνωσός πιστεύεται ότι ήταν η μεγαλύτερη και πιο σημαντική πόλη του νησιού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

2. Ιστορία της Κνωσού

Ο Μινωικός πολιτισμός πήρε το όνομά του από τον θρυλικό βασιλιά Μίνωα, ο οποίος λέγεται ότι κυβέρνησε την Κνωσό από το παλάτι του. Το ανάκτορο χτίστηκε γύρω στο 1900 π.Χ. και κατοικήθηκε αδιάκοπα μέχρι περίπου το 1380 π.Χ. όταν καταστράφηκε, πιθανώς από σεισμό ή εισβολή.

3. Το Ανάκτορο της Κνωσού

Το ανάκτορο της Κνωσού ήταν ένα σύμπλεγμα κτιρίων που κάλυπτε μια έκταση άνω των 22.000 τετραγωνικών μέτρων. Χτίστηκε γύρω από μια κεντρική αυλή και ήταν διακοσμημένο με τοιχογραφίες, αγγεία και άλλα έργα τέχνης. Το ανάκτορο ήταν επίσης το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και θρησκευτικής ζωής στη Μινωική Κρήτη.

4. Επίσκεψη στην Κνωσό

Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Κνωσό, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε.

4.1 Ώρες Λειτουργίας

Η Κνωσός είναι ανοιχτή για επισκέπτες καθημερινά εκτός από μεγάλες γιορτές. Ο χώρος είναι ανοιχτός από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα κατά τους χειμερινούς μήνες.

4.2 Τέλη εισόδου

Η είσοδος για την Κνωσό είναι 15€ για ενήλικες και 8€ για φοιτητές.

4.3 Ξεναγήσεις

Οι ξεναγήσεις είναι διαθέσιμες και μπορείτε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων ή την ημέρα της επίσκεψής σας. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από έμπειρους οδηγούς που θα σας παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του χώρου.

4.4 Εγκαταστάσεις

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εγκαταστάσεις στην Κνωσό, όπως το μουσείο, ένα καφέ και ένα κατάστημα με είδη δώρων. Το μουσείο περιέχει πολλά από τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή του χώρου.

5. Εξερεύνηση της τοποθεσίας

Η Κνωσός είναι ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος και υπάρχουν πολλές περιοχές για εξερεύνηση. Εδώ είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη που μπορείτε να δείτε:

5.1 Η Κεντρική Αυλή

Η Κεντρική Αυλή είναι η καρδιά του παλατιού και περιβάλλεται από την Αίθουσα του Θρόνου, το Μέγαρο της Βασίλισσας και τα Βασιλικά Διαμερίσματα. Η περιοχή αυτή χρησιμοποιήθηκε για δημόσιες τελετές και ήταν το κέντρο της πολιτικής ζωής στη Μινωική Κρήτη.

5.2 Η αίθουσα του θρόνου

Η αίθουσα του θρόνου είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά δωμάτια του παλατιού. Είναι διακοσμημένο με πολύχρωμες τοιχογραφίες και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για σημαντικές τελετές και συναντήσεις.

5.3 Το Μέγαρο της Βασίλισσας

Το Μέγαρο της Βασίλισσας ήταν ένας ιδιωτικός θάλαμος που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε από τη βασίλισσα και τους συνοδούς της. Είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες που απεικονίζουν δελφίνια και άλλα θαλάσσια πλάσματα.

5.4 Τα Βασιλικά Διαμερίσματα

Τα Βασιλικά Διαμερίσματα ήταν οι κατοικίες της βασιλικής οικογένειας. Είναι διακοσμημένα με τοιχογραφίες που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή στη Μινωική Κρήτη.

5.5 Τα Ιερά

Στην Κνωσό υπήρχαν επίσης πολλά ιερά, συμπεριλαμβανομένου του Ιερού των Διπλών Άξονων, που ήταν αφιερωμένο στον θεό της γονιμότητας, και του Ιερού των Κέρατων, που ήταν αφιερωμένο στη θεά της φύσης.

5.6 Ο Λαβύρινθος

Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της Κνωσού είναι ο θρύλος του Λαβύρινθου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το παλάτι φιλοξενούσε έναν περίπλοκο λαβύρινθο που χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Δαίδαλο για να στεγάσει τον Μινώταυρο, ένα πλάσμα με κεφάλι ταύρου και σώμα ανθρώπου.

6. Συμβουλές για επίσκεψη στην Κνωσό

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επίσκεψή σας στην Κνωσό, ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου:

6.1 Φοράτε άνετα παπούτσια

Ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος και υπάρχει πολύ περπάτημα, οπότε φροντίστε να φοράτε άνετα παπούτσια.

6.2 Φέρτε αντηλιακό και νερό

Η θερμοκρασία στην Κρήτη μπορεί να αυξηθεί πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας αντηλιακό και άφθονο νερό.

6.3 Σεβαστείτε τον αρχαιολογικό χώρο

Η Κνωσός είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί μια σημαντική πολιτιστικά τοποθεσία. Παρακαλούμε σεβαστείτε τον χώρο, μην αγγίζετε τα ερείπια ή καταστρέφετε οποιοδήποτε έργο τέχνης.

6.4 Πάρτε το χρόνο σας

Υπάρχουν πολλά να δείτε στην Κνωσό, οπότε αφιερώστε χρόνο και εξερευνήστε την τοποθεσία με τον δικό σας ρυθμό.

6.5 Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να νοικιάσετε αυτοκίνητο

Ενώ υπάρχουν λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια από το κοντινό Ηράκλειο προς την Κνωσό, η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να σας δώσει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το πότε θα επισκέπτεστε και τη διάρκεια της διαμονής σας. Επιπλέον, η ύπαρξη αυτοκινήτου μπορεί να διευκολύνει την εξερεύνηση άλλων κοντινών αξιοθέατων, όπως η αρχαία πόλη της Γόρτυνας ή η γοητευτική παραθαλάσσια πόλη του Αγίου Νικολάου.